Fundația „Alături de Voi” România (ADV) a semnat Carta Diversității

Angela Achiței, Președintele ADV România, a declarat:

Misiunea noastră este incluziunea socio-profesională a persoanelor cu dizabilități și a celor care provin din grupuri vulnerabile. Semnarea Cartei Diversității din România vine ca o continuare firească a activității noastre.

Ceea ce am reușit noi la ADV România să facem în 19 ani de activitate reprezintă forma superioară a asistenței sociale. Am înțeles că povestea incluziunii sociale nu se scrie doar cu servicii sociale, ci construind punți și undițe pentru cei care sunt mai puțin norocoși în viață, prin servicii de ocupare și formare profesională. Pentru că îi învățăm meserie și mai apoi le oferim un loc de muncă în propria unitate protejată – UtilDeco sau le oferim servicii de plasare în muncă, ei se transformă din persoane asistate social în persoane independente, care participă la viața publică.

Pentru o persoană cu dizabilitate, care nu a lucrat niciodată și care poate nu a finalizat nici 8 clase și nu are o calificare, gândul că ar putea avea un loc de muncă rămâne, de cele mai multe ori, doar un vis! Noi le oferim un loc de muncă protejat, unde persoanele cu dizabilități și din grupuri vulnerabile învață o meserie, învață ce înseamnă responsabilitățile unui job și în același timp beneficiază de un pachet integrat de servicii sociale – asistență socială și psihologică, consiliere și orientare profesională. Suntem ca un părinte care își susține copilul, îl încurajează și mediază problemele care pot interveni.

Am investit direct în tinerii din grupuri vulnerabile, oferindu-le posibilitatea unui loc de muncă, transformându-le dizabilitatea în abilitate. Am reușit să angajăm în propria organizație sau pe piața muncii peste 200 de persoane cu dizabilități, în special tineri.

Peste 150.000 de persoane, în special tineri din categorii vulnerabile și cu dizabilități, au beneficiat de serviciile directe oferite în timp de către organizație.

Experiența în domeniu, este transferată în prezent în România, Republica Moldova și Ucraina prin activități de advocacy, training, consultanță și finanțare pentru start-up-uri de întreprinderi sociale.

ADV România este unul dintre administratorii de grant care a contribuit la înființarea a 42 de întreprinderi sociale, urmând ca în 2021-2022 să fie înființate 8 întreprinderi sociale în Republica Moldova și Ucraina.

Scopul nostru este acela de a crea sinergii în regiune și de a dezvolta sectorul economiei sociale. Cu cât vom avea mai multe întreprinderi sociale prietenoase cu omul, mediu și comunitatea, cu atât va fi mai durabil și sustenabil totul în jurul nostru. Cu cât vom avea mai multe întreprinderi sociale de inserție, cu atât mai multe persoane din categoriile vulnerabile, persoane care sunt percepute doar ca beneficiari de ajutor social, vor reuși să se integreze pe piața muncii și să devină persoane independente financiar și social.

Nu întâmplător spunem că... ”Ceea ce facem zi de zi..., ne definește viitorul!”

Fundația „Alături de Voi” România (ADV) este o organizație neguvernamentală de tip întreprindere socială de inserție, înființată în februarie 2002, cu sediul în Iași. Misiunea organizației este incluziunea persoanelor cu dizabilități și a altor grupuri vulnerabile.

→ ADV România a înființat 3 afaceri sociale, fiind declarată Antreprenorul Social al Anului 2016 în cadrul competiției mondiale EY Entrepreneur Of The Year.
• UtilDeco a fost înființată în 2008 și a creat în timp peste 100 de locuri de muncă, din care minim 40% pentru persoane cu dizabilități. Oferă servicii de arhivare și depozitare documente / producție echipamente de protecție / tipografie / servicii SSM si SU
• JobDirect a fost înființată în mai 2016 ca Agenție de Plasare și Asistență la Locul de Muncă. Oferă servicii de evaluare, testare, consiliere, formare profesională, mediere și plasare pe piața muncii, respectiv jobcoaching pentru persoane cu dizabilități sau din grupuri vulnerabile.
• WISE.travel a fost înființată în august 2016, inițial sub numele UtilDeco Travel, iar din iunie 2018 a fost reautorizată ca tour operator în domeniul turismului sub brand-ul WISE.travel. Oferă servicii travel și organizări de evenimente, iar 50% din profit este donat către ONG-uri și Întreprinderi Sociale.

→ ADV România este un pionier în economia socială în România și a adus o contribuție importantă în acest domeniu prin participarea la definitivarea Legii economiei; introducerea în Codul fiscal a scutirii de la plata impozitului pe clădire și terenuri pentru întreprinderile sociale de inserție; propuneri legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care s-a concretizat în adoptarea Legii nr. 193/2020, conform căreia firmele și instituțiile care au peste 50 de angajați pot achiziționa produse și servicii realizate de persoanele cu dizabilități, în cadrul unităților protejate autorizate, în cuantumul a 50% din taxa plătită la bugetul de stat

→ ADV România este unul din administratorii de grant care a contribuit la înființarea / finanțarea a 42 de întreprinderi sociale (4,2 mil Euro fonduri alocate start-up-urilor), urmând ca în 2021-2022 să fie înființate 8 întreprinderi sociale în R. Moldova și Ucraina.

→ ADV România, este furnizor autorizat de formare profesională în 7 domenii, dezvoltând brandul Academia ADV, care în 2021 devine Centru de Resurse Transfrontalier România - R. Moldova, urmând ca pachetul de cursuri în domeniul economiei sociale să transferat către Academia de Administrare Publică și autorizate în R. Moldova.

→ ADV România, a înființat în 2020, 4 laboratoare de inovare socială în Chișinău, Cahul, Cantemir și Ismail.

→ ADV România, împreună cu Patria Credit și FEBEA, va înființa în perioada 2021-2022, primul IFN din România dedicat finanțării întreprinderilor sociale – AFIN.
Peste 150000 de persoane, în special tineri din categorii vulnerabile și cu dizabilități, au beneficiat de serviciile directe oferite în timp de către organizație. Peste 200 de persoane cu dizabilități, în special tineri, au lucrat / lucrează la ADV sau pe piața muncii, beneficiind de un pachet complet de servicii de inserție socio-profesională.

Detalii la www.alaturidevoi.ro

Carta Diversității din România este o inițiativă care reunește la aceeași masă grupuri cointeresate dintre cele mai diverse și care propune semnatarilor săi o platformă colaborativă de acțiune, dezbatere și schimb de bune practici în jurul managementului diversității. Carta Diversității reunește la aceeași masă 119 semnatari, acoperind cca. 181.000 de angajați care și-au asumat public principiile Cartei.