Compania își reconfirmă astfel angajamentul pentru promovarea diversității, echității, incluziunii și non-discriminării.
„La Comtim România, credem că diversitatea este o valoare și o resursă esențială care ne ajută să inovăm și să oferim valoare adaugată în cadrul industriilor în care activăm și comunităților unde ne desfășurăm activitatea. Diversitatea operațiunilor noastre este susținută cu succes mulțumită diversității de angajați ai companiei. Aderarea la Carta Diversității este un angajament ferm de a promova egalitatea, incluziunea și respectul pentru fiecare angajat”, a declarat Goran Panici, Director General Comtim România
Comtim România este lider de piață în domeniul creșterii animalelor și cel mai mare producător de carne de porc din țară.
Începând din 2004, compania a dezvoltat un model de afacere de succes, susținut de investiții de peste 600 de milioane de dolari realizate până în prezent. Printr-o cultură organizațională bazată pe responsabilitate, excelență operațională și inovație, Comtim a devenit un partener de încredere în industria alimentară, producând hrană „Din fermă în furculiță. Cu responsabilitate.”
Activitatea companiei se desfășoară cu respect față de angajați, mediu, comunități și animalele din fermele proprii, având la bază piloni strategici de dezvoltare sustenabilă, precum bunăstarea animalelor, etica în afaceri, grija pentru mediul înconjurător și schimbările climatice, siguranța alimentară și nutriția, respectarea standardelor de muncă și a drepturilor angajaților, un lanț de aprovizionare sustenabil, un mediu de lucru plăcut și siguranță la locul de muncă, precum și implicarea activă în comunitate.
Prin investițiile realizate, Comtim continuă tradiția începută în 1967, oferind consumatorilor produse din carne de porc de cea mai bună calitate, proaspete și cu un gust autentic românesc.
Carta Diversității din România este o inițiativă care adună laolaltă grupuri cointeresate dintre cele mai diverse și propune semnatarilor săi o platformă colaborativă de acțiune, dezbatere și schimb de bune practici în domeniul managementului diversității. Carta reunește la aceeași masă 251 de semnatari, acoperind cca 315.000 de angajați din companii, instituții publice și ONG-uri, care și-au asumat public principiile Cartei, astfel încât diversitatea, egalitatea de șanse și includerea socială să devină valori recunoscute și respectate în România. Sub auspiciile Cartei au avut loc inițiative diverse, cum ar fi schimburi de experiență, ateliere, dezbateri, grupuri de lucru, programe de formare și mentorat, proiecte editoriale și de cercetare, în cadrul cărora au fost analizate, dezbătute și diseminate practici și politici organizaționale de management al diversităţii. Din 2021, în luna mai, Carta și semnatarii săi sărbătoresc Luna Europeană a Diversități pentru a promova diversitatea la locul de muncă și în societate.