Compania reconfirmă astfel angajamentul său pentru promovarea echității, diversității, incluziunii și non-discriminării.
“Credem cu tărie că inovarea din cadrul companiei noastre este susținută de diversitate, deoarece fiecare persoană aduce cu sine o experiență unică și perspective diferite, contribuind astfel la succesul afacerii noastre“, a declarat Müjdat Tiryaki, Președinte Ford Otosan România și Director al Fabricii Ford Otosan România.
Fondată în 1959, Ford Otosan (Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.) este o companie tranzacționată public (societate publică), în cadrul căreia Ford Motor Company și Koç Holding dețin acțiuni egale. Compania este a doua cea mai mare organizație industrială din Turcia, cea mai valoroasă companie din domeniul auto listată la Bursa de Valori din Istanbul (Borsa İstanbul). Ford Otosan își desfășoară activitatea în 4 centre principale, dupa cum urmeaza: fabricile din Kocaeli și Eskişehir (Turcia), fabrica din Craiova (România), și Centrul de Cercetare și Design din Istanbul (Turcia) si are peste 20,000 de angajați. Ford Otosan este cel mai mare producător de vehicule comerciale pentru Ford în Europa, capabil de a proiecta, dezvolta, și testa un vehicul complet, inclusiv motorul acestuia, pornind de la zero și ajungând la un produs final.
Ford Otosan România are la ora actuală aproximativ 6300 de angajați, iar diversitatea de gen este printre cele mai echilibrate din industrie, atât pentru cei cu poziții de conducere, cât și pentru personalul calificat și cel din producție. Compania desfășoară numeroase activități care vin în sprijinul comunitații: se efectuază programe anuale de voluntariat, activitati in zona de antreprenoriat social prin intermediul FREC, investiții în proiecte de sănătate, 17.500 de liceeni fiind formați prin programul de educație rutieră Think Forward, iar peste 120.000 de euro au fost investiți în sistemul de învățământ dual din Craiova.
Carta Diversității din România este o inițiativă ce adună laolaltă grupuri cointeresate dintre cele mai diverse și propune semnatarilor săi o platformă colaborativă de acțiune, dezbatere și schimb de bune practici în domeniul managementului diversității. Carta reunește la aceeași masă 236 de semnatari, acoperind cca 300.000 de angajați din companii, instituții publice și ONG-uri, care și-au asumat public principiile Cartei, astfel încât diversitatea, egalitatea de șanse și includerea socială să devină valori recunoscute și respectate în România. Sub auspiciile Cartei au avut loc inițiative diverse, cum ar fi schimburi de experiență, ateliere, dezbateri, grupuri de lucru, programe de formare și mentorat, proiecte editoriale și de cercetare, în cadrul cărora au fost analizate, dezbătute și diseminate practici și politici organizaționale de management al diversităţii. Din 2021, în mai, Carta și semnatarii săi sărbătoresc Luna Europeană a Diversități pentru a promova diversitatea la locul de muncă și în societate. Mai multe informații la: www.cartadiversitatii.ro