Aurelia Luca, Executive Vice President Operations Hungary and Romania at Skanska, a declarat:
În misiunea noastră de a construi pentru o societate mai bună, trebuie în primul rând să recunoaștem, să înțelegem, să respectăm și să acceptăm diversitatea și unicitatea care o caracterizează.
Fiecare societate este o reflexie a oamenilor care o formează, astfel că fiecare dintre noi contribuim, în mod semnificativ, la formarea, definirea și funcționarea acesteia. Indiferent de mediile sociale din care provenim, etnie, dizabilități, gen, vârstă, religie sau orientare sexuală, cu toții deținem roluri la fel de importante și merităm în mod egal respect și recunoaștere. La Skanska, unde Incluziunea este una dintre principalele noastre valori, credem cu tărie în potențialul bogat al Diversității de a oferi noi perspective valoroase, contribuind asftel la succesul întregii echipe. Una dintre principalele noastre misiuni este aceea de a le oferi oamenilor posibilitatea de a evolua și a-și atinge potențialul, încurajând colaborarea și creând medii sigure, în care fiecare dintre angajații noștri să se simtă cu adevărat apreciat și respectat.
Skanska România
Divizia de dezvoltare comercială Skanska România este un dezvoltator de clădiri de birouri inovatoare, future-proof și sustenabile. Compania construiește spații accesibile, pline de viață, care prioritizează siguranța și starea de bine a angajaților. Proiectele Skanska dețin certificările LEED, WELL Core & Shell și WELL Health-Safety Rating, o confirmare a respectării principiilor dezvoltării sustenabile, ale eficienței energetice optime și ale asigurării unui mediu de lucru superior. Ca parte a Grupului Skanska, compania și-a început activitatea în România în anul 2011 și oferă spații de birouri realizate la cele mai înalte standarde de calitate în locații cheie din București, asigurând atât succesul cât și satisfacția clienților și investitorilor și aducând valoare comunităților locale. Mai multe detalii despre Skanska pe website-ul: www.skanska.com
Carta Diversității din România este o inițiativă care reunește la aceeași masă grupuri cointeresate dintre cele mai diverse și care propune semnatarilor săi o platformă colaborativă de acțiune, dezbatere și schimb de bune practici în jurul managementului diversității. Carta Diversității are 186 de semnatari, acoperind circa 230.000 de angajați care și-au asumat public principiile Cartei.