Viața fiecăruia este o poveste, iar frumusețea acestei lumi stă tocmai în unicitatea modului în care fiecare persoană alege să o scrie. Cred că este foarte important să prețuim omul pentru curajul de a fi autentic și diferit, pentru că valorificarea diferențelor care ne aduc împreună este nu numai un izvor de creativitate, dar și speranța vie că putem construi o lume mai bună.
O lume în care oamenii ascultă înainte de a judeca, o lume care gravitează în jurul pasiunii sincere, o lume care nu premiază ideea de perfecțiune uniformizată, ci vulnerabiltiatea de a fi imperfect, dar autentic, o lume care nu se desfășoară doar în alb sau negru, ci își găsește valoarea în toată paleta de nuanțe și culori, o lume care te încurajează să fii tu însuți. În mindit.io, prețuim vocea fiecărui om, înainte de toate, și scriem împreună o poveste despre puterea comunității, despre bunătate și dorința de a evolua împreună, despre a învăța la fiecare pas, despre a explora incertitudinea cu încrederea că nu ești niciodată singur. Diversitatea ne aduce împreună, ne inspiră să devenim mai buni pentru cei din jurul nostru, ne determină să conturăm o viață cu sens, fără teama de a fi noi înșine.
Roxana Staneiu, Chief People Officer, mindit.io
mindit.io este o companie cu sediul în România care a devenit punctul de întâlnire al unei atitudini profesionale și expertiză tehnică. Aici, am creat un mediu intraprenorial sustenabil în care oamenii își pot extinde atât perspectiva profesională, cât și personală.
Împreună am construit o cultură organizațională in care ne concentrăm pe valoarea acțiunilor noastre într-un spațiu confortabil și familiar.
mindit este partenerul clienților în procesul de inovare, aceștia beneficiind de evoluțiile tehnologice actuale, ca urmare a expertizei tehnice a angajaților Companiei. Un obiectiv important al Mindit este de a sprijini echipele dedicate companiilor internaționale care doresc să-și externalizeze procesele IT.
Mindit oferă servicii complexe de dezvoltare software, destinate companiilor aflate în diferite stadii de dezvoltare. Acestea se adresează companiilor interesate de dezvoltarea de produse și solutii noi, start-up urilor, cât și companiilor care au nevoie de extinderea echipei de dezvoltare pentru a-și atinge obiectivele de business.
Carta Diversității din România este o inițiativă care reunește la aceeași masă grupuri cointeresate dintre cele mai diverse și care propune semnatarilor săi o platformă colaborativă de acțiune, dezbatere și schimb de bune practici în jurul managementului diversității. Carta Diversității are 182 de semnatari, acoperind cca. 230.000 de angajați care și-au asumat public principiile Cartei. Detalii despre aderare și programele Cartei la www.cartadiversitatii.ro.