Nediscriminarea și egalitatea de șanse – valori fundamentale promovate de Carta Diversității din România

Organizat în contextul în care România a devenit cea de-a 21-a țară europeană care a semnat Carta Diversității, workshopul a reunit în data de 17 octombrie 34 de participanți din ONG–uri și instituții publice.

Scopul atelierului a constat în reiterarea valorilor pe care le promovează Carta Diversității, document considerat de Platforma Europeană a Diversității ca unul dintre cele mai eficiente instrumente de recunoaștere și valorizare a diversității și egalității de șanse și multiplicarea numărului semnatarilor din rândul ONG-urilor si al altor entități publice sau private care militează pentru respectarea drepturilor omului și a principiilor și valorilor caracteristice unui stat de drept.

Invitatul special, domnul Eugen Crai, Ambasador al Cartei Diversității din România, a evidențiat importanța acestui document într-o perioadă în care România se confruntă cu o reală ignorare și încălcare a drepturilor fundamentale ale omului.

Alina Constantinescu, Project Manager la British Council România, unul dintre semnatarii Cartei Diversității, a prezentat o strategie de intervenție pentru managementul diversității care poate constitui un model adaptabil la specificul entităților semnatare.

Concluzia workshop-ului a fost că este necesar ca prin eforturile tuturor celor care au semnat Carta Diversității să se asigure respecatarea valorilor și a principiilor care definesc statul de drept și să se continue presiunea pe care societatea civilă, companiile private și instituțiile publice o pot exercita pentru ca România să își respecte angajamentele asumate ca membru al ONU și al Uniunii Europene.


Evenimentul a fost o activitate a proiectului I.D.E.A.S. - Incluziune. Diversitate. Egalitate. Conştientizare. Succes. (Lansarea Cartei Diversităţii în Slovenia, Croaţia şi România), finanțat de Comisia Europeană, Direcția Generală Justiție și Consumatori prin programul Drepturi, Egalitate, Cetățenie 2014-2020. Proiectul este implementat de DOBROVITA - Compania pentru formarea și angajarea persoanelor cu dizabilități din Slovenia, cu parteneri din sectorul privat și public din România, Slovenia și Croația. În România, proiectul este derulat de Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici și Fundația Forum for International Communications.

Informații suplimentare despre proiect pot fi obținute de pe site-ul www.cartadiversitatii.ro